Dyniolina to kolejna z wariacji warzywnych w temacie ciastoliny. Świetna na jesienne dni i halloweenowe klimaty.  Jadalna, miła w dotyku, pachnąca, lekko wilgotna. A ponadto niezwykle prosta w przygotowaniu! Podobny efekt uzyskamy wykorzystując zamiast dyni – marchewkę (przepis na kultową marchewkolinę znajdziesz tutaj).

Potrzebujemy tylko 2 składniki:

  1. Pieczona lub ugotowana średniej wielkości dynia (bez skórki)
  2. Mąka/skrobia ziemniaczaną (1 kg)

Przygotowanie:

Upieczoną/ugotowaną dynię blendujemy na jednolitą masę, stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną porcjami i wyrabiamy ciasto (mąki dodajemy tyle ile nam potrzeba do oczekiwanej konsystencji przypominającej ciastolinę). Ciastolina jest mocno wilgotna (bardziej mokra od marchewkoliny) i cudownie pachnie.

Masa dyniowa świetnie sprawdzi się do lepienia, krojenia, wykrawania kształtów i odbijania w niej różnych wzorów i stempelków. Można jej też spróbować, ( nie za dużo) ponieważ wszystkie składniki są jadalne.

Wskazówka: Ja najczęściej piekę duże kawałki dyni ze skórą w piekarniku ok. 20 min. A po upieczeniu z łatwością zdejmuję skórkę :-)Masę najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce (wytrzymuje kilka dni).

0 Komentarzy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

©2024 A.Charęzińska. Wspieranie Rozwoju Dzieci

Skontaktuj się

Zostaw mi wiadomość :)

Wysyłanie

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?

Serwis charezinska.pl wykorzystuje coookies więcej informacji

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij