Pierwszy dzień lutego to jednocześnie Chiński Nowy Rok, co może być świetną okazją do zabawy masą sensoryczną z …ryżu.
Przepis jest niezwykle prosty, wystarczy do niej bowiem sam rozgotowany ryż. Oczywiście w wielkim skrócie. 😉
Prosty skład, z naturalnych składników spożywczych sprawia, że będzie to też idealna propozycja dla maluszków.
Potrzebne składniki:
- ryż
- woda
- ew. barwnik spożywczy / sok
Gotujemy w wodzie ryż, aż do konsystencji kleistej papki. Ja wykorzystałam 2 torebki ryżu, co starczyło na 4 spore miseczki. Dobrze sprawdzi np. ryż do sushi czy risotto.
Po przestygnięciu dodajemy barwnik, jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej podczas gotowania. Następnie wyrabiamy masę, najlepiej jak jest jeszcze trochę ciepła. Wyrabianie zdecydowanie mogą ułatwić jednorazowe rękawiczki 😉 Jeśli uznacie, że masa zbyt mocno się lepi, można dodać do niej trochę mąki ziemniaczanej.
W wersji jadalnej ryż możemy ugotować także na mleku lub na mleku roślinnym. Wówczas oczywiście bez barwnika lub z naturalnym zamiennikiem, jak np. sok malinowy. Dobra masa dla maluszków.
Masa jest dość kleista i oblepiająca, co może być wyzwaniem dla niektórych maluszków. Podobnie jak sprzątanie po zabawie. 😉