Ciastolina Marchewkowa

 

Marchewkolina, czyli ekspresowa ciastolina

Marchewkowa ciastolina to jedna z tych propozycji, które zawsze podbijają serca uczestników moich warsztatów – zarówno maluchów, jak i ich rodziców. 😉 Jadalna, miła w dotyku, pachnąca, czyli po prostu wciąąągająca. A ponadto niezwykle prosta w przygotowaniu! <Podobny efekt uzyskamy wykorzystując zamiast marchewki – dynię. Wszelkie pomarańczowe masy idealnie wpiszą się w różnego rodzaju jesienno-dyniowe klimaty.>

 

Potrzebujemy tylko 2 składniki:

  1. Ugotowana marchewka (kilka sztuk)
  2. Mąka/skrobia ziemniaczaną (1 kg)

Opcjonalnie: zapach do ciasta (np. pomarańczowy) lub np. szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Obrane marchewki gotujemy (odlewamy wodę), blendujemy warzywa na jednolitą masę, dosypujemy mąkę ziemniaczaną porcjami i wyrabiamy ciasto (tyle ile nam potrzeba do oczekiwanej konsystencji). Możemy dodać zapach lub przyprawę do ciasta.

Masa świetnie sprawdzi się do lepienia, wałkowania, wkrawania ciasteczek i odbijania stempelków. Można jej też spróbować, ( nie za dużo) ponieważ wszystkie składniki są jadalne.

Wskazówka: Najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce (wytrzymuje kilka dni).

Enjoy! 😊

 

»
2 komentarze
  1. Pani Monia 2 lata temu

    Do wypróbowania!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Skontaktuj się

Zostaw mi wiadomość :)

Wysyłanie

©2019 A.Charęzińska. Wspieranie Rozwoju Dzieci | Realizacja: klawastrona.pl

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?

Serwis charezinska.pl wykorzystuje coookies więcej informacji

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij