Na ostatnich zajęciach Smyko-Multisensoryka™ robiliśmy rewelacyjną i bardzo prostą ciastolinę. Podbiła serca nie tylko maluszków ale także dorosłych, dlatego postanowiłam zamieścić przepis.

Potrzebujemy:

  1. Marchewki (kilka sztuk)
  2. Mąkę lub skrobię ziemniaczną (1 kg)
  3. Opcjonalnie zapach do ciasta (my dodaliśmy pomarańczowy

Marchewki gotujemy i blendujemy na jednolitą masę, dosypujemy mąkę lub skrobię ( tyle ile nam potrzeba do oczekiwanej konsystencji) – wyrabiamy ciasto. Możemy dodać zapach do ciasta.

Masa nadaje się do lepienia, wałkowania, wkrawania ciasteczek i odbijania stempelków. Można jej też spróbować, ( nie za dużo) ponieważ wszystkie składniki są jadalne. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce (wytrzymuje kilka dni).

2 komentarze
  1. Pani Monia 2 lata temu

    Do wypróbowania!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Skontaktuj się

Zostaw mi wiadomość :)

Wysyłanie

©2018 A.Charęzińska. Wspieranie Rozwoju Dzieci | Realizacja: klawastrona.pl

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?

Serwis charezinska.pl wykorzystuje coookies więcej informacji

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij