Czas na prostą w przygotowaniu szpinakową masę domowej roboty, która w zależności od proporcji użytych składników może mieć konsystencję ciastoliny lub miłego w dotyku glutka do rozciągania. Łatwy przepis bez gotowania, do którego wystarczą jedynie 4 składniki. Trochę ugniatania i gotowe. 😉
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju
- sproszkowany szpinak (ja użyłam szpinakowej różdżki smaku od HELPA) lub mix suszonych zielonych warzyw ze szpinakiem/ do koktajli.
Składniki łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Z podanego przepisu wyjdzie Wam wersja bardziej glutkowatą. Jeśli chcecie otrzymać bardziej zwarty wariant, czyli ciastolinę należy dodać jeszcze po 1 szklance każdej z mąk.
Tutaj znajdziesz pomysły na inne ciastoliny z wykorzystaniem warzyw i owoców:
- Marchewkolina (TUTAJ)
- Dyniolina (TUTAJ)
- Burakolina(TUTAJ)
- Burakolina kontra ciastolina z ziemniaka (TUTAJ)
Przepis na ciastolinę ze szpinakiem zaczerpnęłam z bloga: kreatywnieaktywnie.pl 😉