Czas na prostą w przygotowaniu szpinakową masę domowej roboty, która w zależności od proporcji użytych składników może mieć konsystencję ciastoliny lub miłego w dotyku glutka do rozciągania. Łatwy przepis bez gotowania, do którego wystarczą jedynie 4 składniki. Trochę ugniatania i gotowe. 😉

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • sproszkowany szpinak (ja użyłam szpinakowej różdżki smaku od HELPA) lub mix suszonych zielonych warzyw ze szpinakiem/ do koktajli.

Składniki łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Z podanego przepisu wyjdzie Wam wersja bardziej glutkowatą. Jeśli chcecie otrzymać bardziej zwarty wariant, czyli ciastolinę należy dodać jeszcze po 1 szklance każdej z mąk. 

Tutaj znajdziesz pomysły na inne ciastoliny z wykorzystaniem warzyw i owoców:

Przepis na ciastolinę ze szpinakiem zaczerpnęłam z bloga: kreatywnieaktywnie.pl 😉

0 Komentarzy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

©2024 A.Charęzińska. Wspieranie Rozwoju Dzieci

Skontaktuj się

Zostaw mi wiadomość :)

Wysyłanie

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?

Serwis charezinska.pl wykorzystuje coookies więcej informacji

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij