Kolejny przepis na masę sensoryczną domowej roboty (DIY) jest również banalnie prosty.
Składnikami jest surowe warzywo, mąka ziemniaczana oraz woda ( w razie potrzeby jeśli masa jest zbyt gęsta).
Ja ostatnio robiłam przepis z czerwonymi burakami ale można wypróbować takie warzywa, jakie mamy pod ręką 😉 Oczywiście masa jest jadalna (tzn. można ją próbować w niewielkich ilościach), bezglutenowa, naturalna i bardzo tania.
Potrzebujemy kilka czerwonych buraków, które surowe blendujemy na papkę. Potem do buraczanej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości , na jakiej gęstości nam zależy. Jeśli jest zbyt gęsta można dodać trochę wody. Masa swoją konsystencją bardziej przypomina gęstą ciecz nieniutonowską niż ciastolinę. Jest bardzo ciekawa w dotyku i wytrzymuje przez kilka dni, trzymana w lodówce.
Poniżej kilka zdjęć ze Smyko-Multisensoryki™ podczas zabawy masami z surowych warzyw ( czerwona z buraka i zielona z kapusty pekińskiej/ do kapusty warto dodać olejek zapachowy do ciasta bo zapach jest bardzo specyficzny 😉