Tym razem proponujemy żółtą, jadalną masę sensoryczną z dodatkiem miodu. Idealna do świętowania Dnia Pluszowego Misia, Dnia Pszczół, Święta Miodu czy Pszczółki Mai 🙂 Ma piękny żółty kolor i pachnie słodkim, aromatycznym miodkiem 😉 Czego chcieć więcej?

Potrzebujemy:

– kasza manna – 1 szklanka
– ciepła woda z dodatkiem kurkumy – 1/4 szklanki
– miód płynny – 2 łyżki

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wsypujemy płaską łyżeczkę kurkumy i dokładnie mieszamy by uzyskać odpowiedni kolor. Gdy woda jest już zabarwiona dodajemy ją do kaszy mannej i mieszamy. Po chwili dodajemy także miód. Następnie wszystko ugniatamy i wyrabiamy.

Masę można wykrajać, wałkować, stemplować np. przy pomocy połączonych gumką słomek lub folii bąbelkowej (ich odciski będą przypominać plastry miodu), można ją rwać, ugniatać, lepić z niej kulki lub przysmaki na misiowe przyjęcie. 😉

Masę należy przechowywać pod przykryciem, najlepiej w lodówce. Masa jest dosyć twarda, więc trzeba się naprawdę napracować podczas zabawy – idealna dla małych poszukiwaczy bodźców proporioceptywnych oraz do wyciszenia 🙂

Polecamy inne moje propozycje mas sensorycznych, także jadalnych:

  1. Marchewkolina
  2. Kaszolina
  3. Masa z owsianki
  4. Plazma z babki jajowatej
  5. Szpinakolina

I wiele innych znajdziecie na moim blogu 🙂

Przepis na miodolinę zaczerpnęłam z bloga – Tulisie 🙂

0 Komentarzy

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

©2021 A.Charęzińska. Wspieranie Rozwoju Dzieci

Skontaktuj się

Zostaw mi wiadomość :)

Wysyłanie

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?

Serwis charezinska.pl wykorzystuje coookies więcej informacji

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij