Z okazji dnia owsianki zachęcam Was do wypróbowania nowej, sensorycznej propozycji. Masa plastyczna z dodatkiem płatków owsianych dobrze się lepi i ma bardzo ciekawą strukturę. Gotowi?
Potrzebujemy:
- mąka – 1 szklanka
- woda – 1 szklanka
- płatki owsiane – 2 szklanki
- ew. barwnik spożywczy lub przyprawy
![](https://www.charezinska.pl/wp-content/uploads/2020/10/photo2-10.jpg)
Przygotowanie:
Wkładamy wszystkie składniki do miski i dokładnie mieszamy. Następnie dokładnie wyrabiamy masę. Ciastolina nie powinna lepić się rąk. Jeśli tak się dzieje, dodajcie jeszcze trochę mąki. W naszej jesiennej wariacji dodaliśmy barwniki w postaci przypraw: kurkumy oraz słodkiej papryki. Można sięgnąć też po cynamon czy kakao, wówczas nasze masy będą także pachnące.
![](https://www.charezinska.pl/wp-content/uploads/2020/10/photo4-5.jpg)
Gdy wszystko gotowe, czas na zabawę!Można ugniatać, rozciągać, rwać, lepić kule czy ciasteczka, wycinać kształty, rolować. Dodatkowych wrażeń dostarcza nieregularna struktura – na początku jest nieco bardziej wyrazista, z czasem wyrabiania staje się bardziej jednorodna.
![](https://www.charezinska.pl/wp-content/uploads/2020/10/photo3-8.jpg)
Przygotowaną masę można przechowywać w pojemniku w lodówce.
![](https://www.charezinska.pl/wp-content/uploads/2020/10/photo6-3.jpg)