Dzieciaki uwielbiają bawić się różnego rodzaju glutami i plazmami sensorycznymi. Ze względu na skład, długo szukałam przepisu na plazmę, którą mogłyby się bawić nawet niemowlaki. I udało się! Masa sensoryczna jest z ekologicznych składników i do tego jadalna. Przepis podsunęła mi jedna z mam, która zainspirowała się  blogiem – mamiblock. Ja go trochę zmieniałam, ze względu na główny składnik, którego nie mogłam dostać w żadnym ze sklepów  ekologicznych.

Przepis:

  1. 3 łyżki stołowe – mielonej łupiny babki jajowatej
  2. szklanka wody
  3. barwnik spożywczy (ja używam naturalnych barwników

 

Do garnka wsypujemy łupiny, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji (czyli masa zaczyna gęstnieć). Barwnik możemy dodać w trakcie gotowania lub już po, jeśli chcemy mieć kilka kolorów masy. Po przestudzeniu możemy się bawić 🙂 Zapach glutka jest specyficzny więc jak ktoś ma ochotę to można dodać olejek zapachowy do ciasta.

Stymulujemy dotyk, czucie głębokie, motorykę małą, wzrok oraz węch w wersji zapachowej. Miłej zabawy 🙂 A taką ogromną plazmą bawiliśmy się ostatnio na moich autorskich zajęciach dla niemowląt i małych dzieci – Smyko-Multisensoryka 🙂

Ë

0 Komentarzy

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Skontaktuj się

Zostaw mi wiadomość :)

Wysyłanie

©2019 A.Charęzińska. Wspieranie Rozwoju Dzieci | Realizacja: klawastrona.pl

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?

Serwis charezinska.pl wykorzystuje coookies więcej informacji

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij