Dzisiaj znana już masa sensoryczna w świątecznej odsłonie 🙂 Zamiast olejku Tutti-Frutti polecam żel do kąpieli o zapachu cynamonu i pomarańczy, trudno o bardziej świąteczny aromat 🙂 Możemy też użyć każdego żelu pod prysznic, o dowolnym aromacie ale ten wyjątkowo wpisuje się w nadchodzące Święta Bożego Narodzenia 🙂

Świąteczna masa sensoryczna 🙂

Składniki:

  1. Żel pod prysznic o zapachu pomarańczy i cynamonu Isana (można kupić w Rossmanie).
  2. Mąka ziemniaczana / ok 0,5 kg.
  3. Brokat/jako ewentualność jeśli chcemy żeby masa była z połyskiem 😉

Żel wlewamy do miski i systematycznie dosypujemy mąkę, mieszając oraz ugniatając masę. Powinna swoją konsystencją przypominać pucholinę/ niezbyt mocno kleić się do rąk. Można też dodać brokat, bardzo uważając żeby drobinki tej ulubionej przez dzieci ozdoby świątecznej nie dostały się do oczu/ może to być bardzo niebezpieczne dla zmysłu wzroku. Masa jest cudowna w dotyku i pachnie przecudownie, jeśli dodamy brokat dodatkowo pięknie błyszczy w świetle. Jest to świąteczna wersja znanej i uwielbianej masy Tutti-Frutti 🙂 Przepis znajdziesz tutaj 🙂

I mogłoby być już na tyle 😉 Ale z okazji zbliżających się świąt, jeszcze możemy ją wykorzystać w jeden sposób…

Na ostatnim szkoleniu certyfikacyjnym I stopnia ze Smyko-Multisensoryki dla terapeutów SI jedna z uczestniczek, wpadła na pomysł, żeby wykorzystać masę na prezent 🙂

Tak więc świąteczne babeczki kąpielowe pomysłu Eli 🙂

Masę sensoryczną formujemy w kulki lub wkładamy w papilotki do robienia muffinek. Oczywiście możemy też pięknie zapakować w celofan, pudełeczko lub słoiczek. Warto też napisać datę produkcji – wg moich prób masa wytrzymuje w lodówce min. 3 tygodnie ale oczywiście najbardziej aromatyczne są na świeżo 😉 I takie kule czy babeczki możemy sprezentować mamie, babci, cioci … i każdemu kto lubi aromatyczne kąpiele w wannie. Przecież składnikiem jest żel, mąka ziemniaczana.  W wersji z brokatem będą idealne na kąpiel przed sylwestrowym szaleństwem 😉  ale jedna uwaga …. Bardzo polecam wykorzystanie brokatu jadalnego jeśli chcemy  żeby nasze babeczki były ekofriendly, wtedy mamy pewność że drobinki brokatu nie przedostaną się ze ściekami do środowiska;)

 

 

 

0 Komentarzy

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Skontaktuj się

Zostaw mi wiadomość :)

Wysyłanie

©2019 A.Charęzińska. Wspieranie Rozwoju Dzieci | Realizacja: klawastrona.pl

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?

Serwis charezinska.pl wykorzystuje coookies więcej informacji

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij