Prowadząc zajęcia oraz szkolenia ze Smyko-Multisensoryki® ciągle wyszukuję i wypróbowuje nowe przepisy na różnorodne masy sensoryczne. Na zajęcia przychodzą już niemowlaczki po 6 miesiącu, więc szczególnie zachwycają mnie te jadalne (lub nietoksyczne;-). Dzisiaj przepisy  i porównianie 2 warzywnych wariacji z buraka i ziemniaka 😉

ZIEMNIAKolina 

  1. Ugotowane ziemniaki.
  2. Mąka ziemniaczana.
  3. Można dodać odrobinę oleju i mąki pszennej – żeby masa była bardziej sprężysta (wg uznania 😉 
  4. Barwnik spożywczy /w proszku lub żelu.
  5. Aromat do ciasta/ wg uznania.

Ugotowane ziemniaki blendujemy w robocie kuchennym (blenderze), dodajemy mąkę ziemniaczaną (opcjonalnie olej i mąkę pszenną) wg uznania / wgniatając w ziemniaki oraz dodatki w postaci barwnika i aromatu do ciasta.  Ja zamiast barwnika dodałam do masy, jagodową łyżkę smaku firmy HELPA, żeby masa była jak najbardziej naturalna i nie zawierała chemii (owoce liofilizowane 😉 (Pamiętajmy, że piękne i żywe kolory barwniki spożywcze zazwyczaj zawdzięczają substancjom syntetycznym a te 100 % naturalne są zwykle bledsze i mniej intensywne ;-).

Tu znajdziesz mój artykuł na temat barwienia mas sensorycznych.

BURAKolina-

  1. Ugotowane buraki.
  2. Mąka ziemniaczna.
  3. Można dodać odrobinę oleju i mąki pszennej – żeby masa była bardziej sprężysta (wg uznania 😉 

Ugotowane buraki rozdrabniamy, ucieramy w robocie kuchennym/ blenderze na gładką masę i wgniatamy w nie mąkę ziemniaczaną oraz dodatki. Masa ma głeboki (buraczkowy kolor) oraz słodki zapach.

Porównanie.

Na zajęciach Smyko-Multisensoryka®  zdecydowanie wygrała masa z ziemniaka która była bardziej plastyczna i sprężysta, pomimo tego, że po dłuższej zabawie na skórze robiła się „zasychająca skorupka” 😉 Masa burakowa była cięższa, bardziej wilgotna,  twardsza i mniej elastyczna, trzeba było się nią faktycznie napracować ale za to miała cudny, glęboki kolor. Trochę brudzi ręce ale odmywa się bez większych problemów. Jedna i druga miała swoich zwolenników 😉 Polecam do wypróbowania. Zwykle nie podaję ilości produktów  w przepisach bo robię je na oko, ale obydwie masy potrzebowały dość sporo mąki ziemniaczanej.

 

 

Oczywiście poniżej kilka fotek z naszych zajęć 🙂

2 komentarze
  1. Patrycja 4 lata temu

    Dzień dobry
    A ile mąki ziemniaczanej na ile buraków?

    • autor

      Nie robię wg przepisu tylko na oko 😉 Na 2/ 3 średnie buraki radziłabym przygotować pom 1/2 kg a 1 kg mąki 🙂 Pozdrawiam O.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

©2024 A.Charęzińska. Wspieranie Rozwoju Dzieci

Skontaktuj się

Zostaw mi wiadomość :)

Wysyłanie

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?

Serwis charezinska.pl wykorzystuje coookies więcej informacji

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij