Z okazji dnia owsianki zachęcam Was do wypróbowania nowej, sensorycznej propozycji. Masa plastyczna z dodatkiem płatków owsianych dobrze się lepi i ma bardzo ciekawą strukturę. Gotowi?
Potrzebujemy:
- mąka – 1 szklanka
- woda – 1 szklanka
- płatki owsiane – 2 szklanki
- ew. barwnik spożywczy lub przyprawy

Przygotowanie:
Wkładamy wszystkie składniki do miski i dokładnie mieszamy. Następnie dokładnie wyrabiamy masę. Ciastolina nie powinna lepić się rąk. Jeśli tak się dzieje, dodajcie jeszcze trochę mąki. W naszej jesiennej wariacji dodaliśmy barwniki w postaci przypraw: kurkumy oraz słodkiej papryki. Można sięgnąć też po cynamon czy kakao, wówczas nasze masy będą także pachnące.

Gdy wszystko gotowe, czas na zabawę!Można ugniatać, rozciągać, rwać, lepić kule czy ciasteczka, wycinać kształty, rolować. Dodatkowych wrażeń dostarcza nieregularna struktura – na początku jest nieco bardziej wyrazista, z czasem wyrabiania staje się bardziej jednorodna.

Przygotowaną masę można przechowywać w pojemniku w lodówce.
