Kolejna wariacja w temacie jadalnych ciastolin „Jabłkolina” – ciastolina z jabłka 🙂

Składniki:

  • Jabłka – 2–3 średnie sztuki (lub więcej, zależnie od preferowanej struktury) lub wersji no waste – wytłoczyny oraz pianę, która pozostaje po wyciśnięciu soku z jabłek w wyciskarce
  • Mąka/skrobia ziemniaczana – ok. 0,5–1 kg (dodawaj stopniowo)
  • Aromat (np. waniliowy, cynamon) lub szczypta cynamonu
  • Odrobina soku z cytryny (zapobiega brązowieniu jabłka i doda świeżości)

Przygotowanie: Jabłka umyj, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Ugotuj je do miękkości (możesz też upiec lub udusić), a następnie odlej nadmiar wody. Zblenduj na gładką masę. Dodawaj mąkę ziemniaczaną stopniowo, ugniatając masę. Chodzi o uzyskanie plastycznej, lekko wilgotnej struktury, która nie będzie się kleić ani kruszyć. Na końcu dodaj aromat (waniliowy, cynamon) lub sok – dla zapachu. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce – będzie gotowa do zabawy przez kilka dni.

Wskazówki extra: Jeśli masa jest za sucha, dodaj odrobinę owocowego puree lub soku. Gdy zbyt mokra – dodaj więcej mąki ziemniaczanej, ale stopniowo. Aromat możesz dowolnie modyfikować: wanilia, cynamon, skórka cytrynowa…

0 Komentarzy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

©2025 A.Charęzińska. Wspieranie Rozwoju Dzieci

Skontaktuj się

Zostaw mi wiadomość :)

Wysyłanie

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?

Serwis charezinska.pl wykorzystuje coookies więcej informacji

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij