
Kolejna wariacja w temacie jadalnych ciastolin „Jabłkolina” – ciastolina z jabłka 🙂
Składniki:
- Jabłka – 2–3 średnie sztuki (lub więcej, zależnie od preferowanej struktury) lub wersji no waste – wytłoczyny oraz pianę, która pozostaje po wyciśnięciu soku z jabłek w wyciskarce
- Mąka/skrobia ziemniaczana – ok. 0,5–1 kg (dodawaj stopniowo)
- Aromat (np. waniliowy, cynamon) lub szczypta cynamonu
- Odrobina soku z cytryny (zapobiega brązowieniu jabłka i doda świeżości)
Przygotowanie: Jabłka umyj, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Ugotuj je do miękkości (możesz też upiec lub udusić), a następnie odlej nadmiar wody. Zblenduj na gładką masę. Dodawaj mąkę ziemniaczaną stopniowo, ugniatając masę. Chodzi o uzyskanie plastycznej, lekko wilgotnej struktury, która nie będzie się kleić ani kruszyć. Na końcu dodaj aromat (waniliowy, cynamon) lub sok – dla zapachu. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce – będzie gotowa do zabawy przez kilka dni.
Wskazówki extra: Jeśli masa jest za sucha, dodaj odrobinę owocowego puree lub soku. Gdy zbyt mokra – dodaj więcej mąki ziemniaczanej, ale stopniowo. Aromat możesz dowolnie modyfikować: wanilia, cynamon, skórka cytrynowa…