Podczas ostatnich szkoleń trenerskich ze Smyko-Multisensoryki®, najbardziej lubianą masą sensoryczną okazał się glutek 🙂 Co więcej, pokazując filmik ze szkolenia mojej córce, usłyszałam: „WOW ale CZAD 😉 Mamo zrobisz mi takiego?” Tak więc nie pozostało mi nic innego, jak tylko podać przepis/ zwłaszcza, że jest on całkowicie jadalny, bezglutenowy, wegański i nietoksyczny. Wykorzystując naturalne barwniki (burak, sok owocowy) nadaje się już dla niemowląt i dzieci uczulonych na konserwanty i sztuczne barwniki 😉
Przepis:
- Mąka ziemn. – 2 czubate łyżki.
- Woda- ok 0,5 litra.
- Barwnik spożywczy.
Gotujemy wrzątek. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy zawiesinę do wrzątku- zagotowujemy. Możemy dodać barwnik spożywczy, różne materiały ziarniste, koraliki, cekiny, kamyki do wyławiania.