Początek wakacji to feria smaków, więc to dobry czas by zorganizować wakacyjną degustację. A próbowanie nowych smaków w formie …. lodów, z pewnością będzie atrakcyjne dla każdego malucha. Zwłaszcza, że 18 lipca obchodzimy dzień Lodów 🙂

Potrzebujemy:

  • pojemniki na domowe lody
  • wybrane owoce np. banan, cytryna, grejpfrut
  • dodatki np. kakao, masło orzechowe

Proponujemy przygotowanie lodów w kilku podstawowych smakach: słodkim, słonym, kwaśnym oraz cierpkim, czyli gorzko-kwaśnym.

  • słodki – dojrzały banan + łyżeczka kakao/karobu
  • kwaśny – wyciśnięty sok z cytryny lub truskawka
  • słony – dojrzały banan + łyżka masła orzechowego + ew. szczypta soli (himalajskiej) by lepiej przewodzić smak
  • cierpki – wyciśnięty sok z grejpfruta

Zachęcamy do wspólnego przygotowania lodów, w myśl idei #niewyganiajdzieckazkuchni Na pewno z przyjemnością pomogą przy takich deserach, a później chętniej będą degustować. Wspólne gotowanie to świetny trening na integracji sensorycznej, ćwiczenie motoryki małej, a także nauka matematyki. Gdy nasze kompozycje smakowe będą gotowe, wkładamy je na kilka godzin do zamrażalnika.

Teraz czas na zabawę. Dzieci po prostu zaznajamiają się z nowymi smakami, czasem intensywnymi i zaskakującymi, mogą też odgadywać i przyporządkowywać lody do produktów, z których powstały.

W przypadku lodów cytrynowych fajnym zadaniem będzie próba skosztowania go bez robienia kwaśnej miny. Challenge acceptted? 😉

0 Komentarzy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

©2024 A.Charęzińska. Wspieranie Rozwoju Dzieci

Skontaktuj się

Zostaw mi wiadomość :)

Wysyłanie

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?

Serwis charezinska.pl wykorzystuje coookies więcej informacji

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij