Kolejny przepis to banalnie prosta ciastolina domowej roboty, która w zależności od proporcji użytych składników może mieć konsystencję ciastoliny lub miłego w dotyku glutka do rozciągania 😉 Bez gotowania, wystarczy jedynie połączyć 4 składniki i trochę ją pougniatać 😉 Na naszych zajęciach Smyko-Multisensoryka® zrobiliśmy 2 wersje i zdecydowanie wygrała ta bardziej rozciągliwa (glutek).

Składniki:

  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • barwnik spożywczy/ ja użyłam sproszkowanych zielonych warzyw ze szpinakiem/ mix do koktajli (Rossman)

Składniki łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę/ podany przepis jest na wersję glutkowatą. Jeśli chcemy mieć wersję ciastoliny należy dodać jeszcze po 1 szklance każdej z mąk 😉  Przepis zaczerpnęłam z bloga: kreatywnieaktywnie.pl 😉

A tutaj jeszcze kilka fotek z naszych zajęć 🙂

4 komentarze
  1. Babyroom 5 lat temu

    Czegoś takiego jeszcze nie widziałam, na pewno przetestuję ze swoimi dzieciakami 🙂

  2. Nat 5 lat temu

    Dla dzieci w jakim wieku ta ciastolina jest odpowiednia? Pozdrawiam

    • autor

      Ciastolina jest zrobiona z samych składników spożywczych a barwnik jest 100% naturalny. Tak więc jest bezpieczna nawet dla niemowląt – oczywiście pamiętając, żeby dziecko jej nie jadło 😉 Jeśli troszkę spróbuje to nic nie powinno zaszkodzić, ale jest to jednak surowa mąka 😉 Z moich doświadczeń wynika, że nie jest smaczna więc zwykle dzieci, jeśli nawet troszkę spróbują, to wypluwają i nie robią tego więcej 😉

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

©2024 A.Charęzińska. Wspieranie Rozwoju Dzieci

Skontaktuj się

Zostaw mi wiadomość :)

Wysyłanie

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?

Serwis charezinska.pl wykorzystuje coookies więcej informacji

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij