Kolejny przepis na masę sensoryczną domowej roboty (DIY) jest również banalnie prosty.

Składnikami jest surowe warzywo, mąka ziemniaczana oraz woda ( w razie potrzeby jeśli masa jest zbyt gęsta).

Ja ostatnio robiłam przepis z czerwonymi burakami ale można wypróbować takie warzywa, jakie mamy pod ręką 😉 Oczywiście masa jest jadalna (tzn. można ją próbować w niewielkich ilościach), bezglutenowa, naturalna i bardzo tania.

Potrzebujemy kilka czerwonych buraków, które surowe blendujemy na papkę. Potem do buraczanej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości , na jakiej gęstości nam zależy. Jeśli jest zbyt gęsta można dodać trochę wody. Masa swoją konsystencją bardziej przypomina gęstą ciecz nieniutonowską  niż ciastolinę. Jest bardzo ciekawa w dotyku i wytrzymuje przez kilka dni, trzymana w lodówce.

Poniżej kilka zdjęć ze Smyko-Multisensoryki™ podczas zabawy masami z surowych warzyw ( czerwona z buraka i zielona z kapusty pekińskiej/ do kapusty warto dodać olejek zapachowy do ciasta bo zapach jest bardzo specyficzny 😉

0 Komentarzy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

©2024 A.Charęzińska. Wspieranie Rozwoju Dzieci

Skontaktuj się

Zostaw mi wiadomość :)

Wysyłanie

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?

Serwis charezinska.pl wykorzystuje coookies więcej informacji

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij