z

Prowadząc ostatnie szkolenie certyfikacyjne dla profesjonalistów ze Smyko-Multisensoryki, moje wspaniałe uczestniczki szczególnie zwróciły uwagę na przepis DELIKATNEJ MASY SENSORYCZNEJ  (bolg Kreatywny Maks). Bardzo dawno nie robiłam tej masy, a jest niezwykle przyjemna w dotyku, wręcz zachęca do dotykania i zabawy. A do tego nie jest toksyczna ponieważ ma tylko 3 jadalne składniki/ nie zaleca się jedzenia dużych ilości ale jeśli dziecko troszkę spróbuje to nie powinno mu zaszkodzić.

 

 

Przepis:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 opakowania sody oczyszczonej
  • Opcjonalnie barwniki lub olejki zapachowe.

dav

Wszystkie składniki mieszamy w garnku (żeby nie było grudek) a potem gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Gdy zacznie odstawać od ścianek garnka, zdejmujemy z ognia i po przestudzeniu wyrabiamy jeszcze na stolnicy (jeśli się klei dodajemy jeszcze mąki ziemniaczanej). Przechowywana w zamknięciu – wytrzymuje 2 tygodnie. A tak bawiliśmy się masą na zajęciach dla maluszków Smyko-Multisensoryka 🙂

 

 

 

 

0 Komentarzy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

©2024 A.Charęzińska. Wspieranie Rozwoju Dzieci

Skontaktuj się

Zostaw mi wiadomość :)

Wysyłanie

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?

Serwis charezinska.pl wykorzystuje coookies więcej informacji

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij